Kursverksamheten
Kursverksamheten
-
Kurs 1-3 indelas i fyra olika moment.
Introduktion. Översiktlig introduktion i vinprovningsteknik.
Druvkunskap: Djupare provning av specifika druvor för att lära känna deras karaktär.Kvalitet och Teknik: Fokus på kvalitet samt vinmaknings- och lagringsteknik. Exempelvis betygsskalor, 2D-protokoll, luftning, lagring.
Vin & Mat: Hur man kombinerar vin och mat för att nå de resultat man önskar.
Varje kursavsnitt avslutas med diplomering och utgivande av en DBD pin. Tre olika valörer, guld, silver och brons kan förvärvas av de deltagande Bröder som medverkat på hela kursavsnittet och därefter klarat tentamen. Kurs 4 har separat belöningssystem
Kurs 1
Förkunskaper: Inga
Kursen ger en introduktion till grunderna i vinprovningsteknik samt låter provaren stifta bekantskap med två röda och tre vita druvor. Vidare innehåller kursen mousserande vin, en teknikdel och avslutas med vin och mat.
- Provning I - Introduktion: Vinprovningens grunder
- Provning II - Druvkunskap: Röda druvor I
- Provning III - Druvkunskap: Vita druvor I
- Provning IV - Druvkunskap - Mousserande viner I
- Provning V - Kvalitet och Teknik: Kvalitet och Teknik I
- Provning VI - Vin & Mat:Vin & Mat I
Kurs 2
Förkunskaper: Godkänd tentamen kurs 1
Kursen fördjupar kunskaperna i vinprovningsteknik samt introducerar två nya röda, två nya vita druvor och en vinstil. Vidare innehåller kursen mousserande vin med fokus på Champagne, en teknikdel och avslutas med vin och mat.
- Provning VII - Druvkunskap: Röda druvor II
- Provning VIII - Kvalitet och Teknik: Kvalitet och Teknik II
- Provning IX - Druvkunskap: Vita druvor II
- Provning X - Druvkunskap: Mousserande viner II
- Provning XI - Druvkunskap: Röda druvor III
- Provning XII - Vin & Mat: Vin & Mat II
Kurs 3
Förkunskaper: Godkänd tentamen kurs 2
Kursen fördjupar kvalitets- och teknikdelarna samt de mousserande vinerna. Kursen innehåller också övning och repetition av hela kursinnehållet.
- Provning XIII - Druvkunskap: Mousserande vin III
- Provning XIV - Kvalitet och Teknik: Kvalitet och Teknik III
- Provning XV - Kvalitet och Teknik: Kvalitet och Teknik IV
- Provning XVI - Kvalitet och Teknik: Kvalitet och Teknik V
- Provning XVII - Övning, repetition av kurs 1-3
- Provning XVIII - Tentamen
Kurs 4
Förkunskaper: Godkänd tentamen kurs 3
Kursen utvecklar druvkunskapen genom att introducera flertalet nya druvor. Kursen introducerar även begreppet vinstil och lär även ut grundläggande kunskaper kring lagar och regelverk som styr vinodling, vinmakning och märkning. Kursen är uppdelad i olika länder, varje års kurs fokuserar på ett land. Kurs 4 är återkommande och varje år är fokus på ett land. För att gå kursen krävs endast examen från kurs 3, om man inte gått föregående kurs 4 kan man gå nästa., då det är ett nytt land.
Efter kursen svarar Broder enkelt på frågan:
"Vad står det egentligen på flaskan?"