Vincent - DBD´s vingud
Vinodlarnas skyddshelgon - St Vincent
Saint-Vincent firas över hela Frankrike den 22:a januari både på regional och lokal nivå, och på ett mycket pragmatiskt sätt, spritt över flera helger kring månadsskiftet januari-februari. Eftersom det är mitt i vintern och ingen grönska, har en kader av eldsjälar förfärdigat färgglada pappersblommor som pryder gator och torg.
Firandet av Sankt Vincent börjar redan i ottan och det är ingen slump att kyrkan valde slutet av januari för den här festen. Det är vinodlarnas riktiga dödsäsong, då vinet vilar i tankarna och plantorna sover i kylan, och man har lite tid över, och gott kan vänta nån vecka på att gå ut i vingårdarna och börja beskära. Somliga av deltagarna i festen är tjusigt klädda i de burgundiska ordensmantlarna i rött och guld, och alla "gillen" bär runt sin trämodell av helgonet Saint-Vincent, vinodlarnas och vinägermakarnas skyddshelgon.
Kring vinstationerna finns en uppsjö av matstånd, där man kan sitta vid långbord och förtära lokala rätter som escargots - gratinerade sniglar, jambon persillé - persiljeskinka och Coq au vin, men också gratinerade ostron och en lång rad olika pajer, korvar och charkprodukter. Alla blir mätta, glada och tillåtande, så även tondöva kan få sjunga en stump.
Helgonet representerar vinrankans livskraft
Vem var då Sankt Vincent? Ja, som de flesta helgon en martyr från mycket tidig kristendom. Vincent av Zaragoza var en spansk diakon som greps under Diocletianus religionsförföljelser nånstans kring år 304. Trots omfattande tortyr vägrade han att uppge sin tro, och trots flera avrättningsförsök, han lär ha grillats, och släpats över vassa föremål, så var det nästan omöjligt att ta död på Sankt Vincent, och det är kanske därför som vinodlarna valde honom, som en sinnebild för vinrankans oerhörda livskraft.
En av myterna man spunnit om den helige Vincent av Zaragoza är förresten att han stannade till vid en vingård för att snacka lite med odlarna, och under tiden passade hans åsna på att mumsa i sig av de unga skotten på plantorna. Och vet ni vad: nästa år blev skörden så mycket bättre! Helgonets åsna hade uppfunnit beskärningen!